Tyylejä

Reippaasti laituria pitkin järveen polskimaan

 

Hankalat ajat ja valtoimenaan tempoileva maailmantalous saa muodin ja kulttuurinkin kukoistamaan. Kaunis ei rahaa kysy eikä käytännöllinen ole isoista kuvioista kiinni. Makrotalous elää omiaan ja vihaiset valtiot käyvät omia sotiaan, mutta muoti, kauniit asiat, taide ja kulttuurin ihmeelliset keksinnöt kukoistavat vaikka mikä tulisi. Ihminen vain harvoin antaa muodin alistua hirmuvallan käsikassaraksi, vaikka sitä aika ajoin aina muutama simasuu yrittääkin kaapata vallanpidon symboliksi tai alistusmekanismiksi.

Tämän päivän rantamuoti korostaa ihmisten kykyä olla ja keksiä uutta päivästä toiseen. Rannalla on yhä enemmän annettavaa ihmiselle, kesät talvet, niin Keralassa kuin Vaasassakin, aina Virroilta Vientianeen. Muodikas rannalla kävijä sulautuu massaan ja käyttäytyy ihmisiksi, verhoaa arat paikat sievästi ja sirosti, mutta tekee kaiken rannan, ei itsensä tai vallanpitäjien vuoksi.

Uimarantoja, kalasatamia ja maihinnousulaivoja

Ranta ja laiturit ovat muutakin kuin vain muhevia makkarajuhlia ja kesäisiä juhannussaunoja varten. Ranta se on Vuosaaressakin, ihan oikea satama. Ja kalaa nostetaan rantaan ankkuroituneista laivoista sisään joka aamu ympäri maailman aina Turusta Tokioon. Teollisissa satamissa muoti ja ajanhenki on tehokkuus, mutta myös yhä enemmän kauneus ja turvallisuus. Muodikas työmiehen asu ja tekeminen ilmentää sekä perinteistä teollista osallisuutta, mutta yhä enemmän kunnioitusta ja sopivaa asennoitumista globaalin maailmantalouden kulisseissa. Rannat ja raja-aidat muodostavat nykyajan muodikkaan alttariverkoston, jonka ääreen ihmisten on sopivaa ja suotavaakin istua, polvistua ja kumartaa.

Nykyajan rantamuodissa korostuu myös Euroopankin sotaisa kehitys ja rintamalinjat. Niin Krimin poskessa kuin Kotkankin edustalla, Riikan rannoilla ja Saksan satamissa noustaan rantoja pitkin merestä maalle aseet paukkuen tai vain torvet soiden. Monien mielestä sota on nyt muodikas juttu, koska turvallisuus on kaikki kaikessa ja höllä roti on saanut ihmiset varpailleen. Oikein valtioiden ylintä kamaristoa myöten, ostetaan vihreää rantamuotia rekkakaupalla. Sitten puetaan pojat kunnolla ja laitetaan juoksemaan pitkin hiekkasärkkiä.

Junalasteittain panssarivaunuja ajetaan laivoista ulos Saksankin rantojen kautta itärintamalle sotaa leikkimään. Moni ottaa sen ihan tosissaan. Sellaista on tämän päivän rantamuoti!

Tags :