Tyylejä

Kattava kirjo erilaisia tyylejä

 

Tässä ajassa muoti on menemistä ja olemista. Muoti on asennetta ja ajattelua. Jälkiteollinen ja jälkikansallinen yhteiskunta etsii osaansa – siellä missä etsii, jos etsii ollenkaan. Maailman muotituulet puhaltaa kuitenkin läpi ahtaidenkin rajojen ja yhtenäisyyden tai koheesion voi vain korvata kaoottinen sekamelska. Tämän päivän muotiteemat muodostuvat pienemmistä yksiköistä kuin kansallisista tarinoista tai taruista. Siinä haastetta ja miettimistä reilusti yhdellä kerralla moneen vallan kamariin ja kapakkapöytään.

Erilaisuus ja kirjavuus pistää monet miettimään. Muodissa korostuu näin paikalliset teemat, olemisen rytmi ja kunkin sisäinen olotila. Ihmiselle tilanne voi kuitenkin olla vaikea kuin puun ja kuoren välissä oleminen. Vaikutteiden ristiaallokko heijastuu myös muotiin ja olemiseen. Toiset kuuluttavat koheesion paluuta, toiset kaikkea muuta. “Valitse kenen joukoissa seisot”, saa kohta uusia merkityksiä myös muodinkin saralla.

Muoti on aina myös poliittinen viesti ja asemasotaa. Ihminen joka ei tapoihin osaa asettua, saattaa jopa herättää pahennusta pukeutuessaan asemalleen sopimattomalla tavalla. Suuttuuhan lainvalvojakin jos joku pukeutuu sen väreihin ja välineisiin, samaan aikaan kun se itse harjoittelee muodin mukaisesti pukeutumista ja naamioitumista vihollisen rooliin, rintamalinjan tuolle puolelle soluttautumista.

Taiteen kenttään asettuessaan muoti on kuitenkin myös vapauttava tekijä. Muoti antaa pelivaraa leikitellä ja kokeilla sosiaalisia rajoja, niin rannoilla kuin radallakin. Tervetuloa muodin maailmaan kokeilemaan mitä kaikkia suuria asioita pienillä valinnoilla voi saada aikaan!

 

Tags :