Uncategorized

Kesän muodissa näkyy ekologisuus ja terveys

Moni on viimeaikoina muotia seuraillessaan mahdollisesti huomannut, että erityisesti kierrätysmateriaaleista valmistetut vaatteet ovat lisääntyneet markkinoilla, ja myös niiden kysyntä on kasvanut. Moni nuori muodin kuluttuja onkin herännyt siihen, että maapallo on kulutuksemme äärirajoilla ja elämäntapamme on kaukana kestävästä. Siksi erityisesti tiedostavat kuluttajat vaativatkin nyt muotia, joka tähtää siihen, että myös tuleville sukupolville jää jäljelle maapallon resursseja.

Moni haluaa, että kaikki vaatteet, jopa naamiaisasut ovat kierrätyskelpoisia. Tämä tarkoittaa, että vaatteiden on joko oltava niin kestäviä, että ne voivat olla käytössä useammalla ihmisellä tai ne on valmistettu niin, että materiaalit saadaan uusiokäyttöön joko toisiin vaatteisiin tai muualle. Yhä useampi kiinnittää huomiota nyt myös vaatteiden hiilijalanjälkeen ja materiaalikuluihin. Esimerkiksi pellava on materiaali, jonka kasvatukseen kuluu todella suuria määriä vettä.

Urheiluvaatteiden päästöt puhuttavat

Viime aikona uutisiin on noussut erilaisten materiaalien päästöt niitä pestäessä. Näitä ovat esimerkiksi elastaani ja Gore tex. Gore texin pinnasta irtoaa helposti jokaisella pesulla mikromuovia, joka päätyy vesistöihimme pahentamaan jo olemassa olevaa merien mikromuoviongelmaa. Moni kuluttaja onkin nyt alkanut tiedostamaan myös vaatteiden aiheuttamia päästöjä ympäristöön ja pyrkii suosimaan esimerkiksi muovitonta vaihtoehtoa.

Muovista on puhuttu viime aikoina paljon, ja se näkyy myös muissa kuluttajavalinnoissa kuten kosmetiikassa. Moni muotitietoinen pyrkii nyt valitsemaan kosmetiikkaa, joka sisältää mahdollisimman vähän muovia. Myös erilaiset luonnonmateriaalit ja niin sanottu vaihtoehtoinen kosmetiikka, kuten kookosöljy ihonhoidossa on noussut suureen suosioon.

Ekologinen muoti näkyy muussakin kuin vaatteissa

Ekologinen elämäntapa on nyt erittäin trendikästä ja sitä halutaan näyttää muutenkin kun vaatteilla. Muotitietoiset suosivat kesällä pyöräilyä, luomu- ja vegaaniruokaa ja kotimaanmatkailua. Kaiken ei enää tarvitse olla uutta, vaan mummon vanhoissa kesämekoissakin voi näyttäytyä, jos sattuu tarpeeksi löytämään.

Ekologiseen elämäntapaan liitetään myös terveys, ja moni haluaakin valinnoillaan näyttää elävänsä myös elävänsä terveellisesti. Urheilu saa nyt näkyä ja juoksulegginsseissä ja lenkkareissa voi poiketa kahville tai jopa lasilliselle ystävien kanssa. Myös elastaanin vaikutuksesta vaatteisiin on puhuttu viimeaikoina ja elastaania on erityisen paljon urheiluvaatteissa, sillä se tekee niistä joustavia ja niissä on siksi helppo liikkua. Elastaani kuitenkin aiheuttaa sen, että vaatteita on lähes mahdotonta uusiokäyttää tai kierrättää. Urheiluvaatteita käyttävien kannattaa siis satsata mahdollisimman hyvälaatuisiin vaatteisiin välttääkseen turhaa kulutusta.

Urheilumuodissa näkyy runsaasti värejä ja ysärimuoti pitää edelleen pintansa. Muodissa on myös kokonaisvaltaisuus ja hyvinvointi, joten urheilussa tähdätään nyt enemmän terveyteen kuin pelkästään hyvältä näyttämiseen. Terve olemus toki näkyy usein myös hyvänä rantakuntona, vaikka ei täydellistä pyykkilautavatsaa omaisikaan.

Ekologisia uimapukuja

Myös rannalle suuntaavat voivat olla erityisen trendikkäitä valitessaan ekologisia materiaaleja. Erityisesti ekologisten uimapukujen kysyntä on noussut huimaa vauhtia ja kesällä onkin mahdollista viihtyä rannalla uimapuvuissa ja bikineissä, joiden valmistuksessa on käytetty muun muassa kalaverkkoa ja muuta merestä löytynyttä materiaalia.

Terveystrendi näkyy rannalla siinä, että kemiallisten aurinkorasvojen suosio on vähentynyt ja moni on siirtynyt fysikaalisiin aurinkorasvoihin. Lisäksi myös auringon riskejä iholle on alettu tiedostaa, joten moni suojaakin itsensä esimerkiksi erilaisilla päivänvarjoilla, jotka ovat toinen toistaan hauskempia ja värikkäämpiä.

Tags :