Tyylejä

Muodikkaasti muodot esillä

 

Tuleva vuosi on rohkeutta täynnä. Tyyleissä ja kuvastoissa haetaan selkeitä linjoja ja ehkä jopa etsitään vakautta vaikeisiin aikoihin. Materiaaleja on enemmän kuin aiemmin, valinnanvaraa on niin idästä kuin lännestäkin. Nyt eletään maapalloistumisen aikaa, kun vaikutteita kerätään vähän sieltä ja vähän tuolta, eivätkä vanhat suuret tarinat ja ponnekkaat identiteetit enää saa kaikupohjaa sukupolvissa, jotka ovat tottuneet että tieto, tavarat ja ihmiset liikkuvat.

Spartalaisen ihannekropan perässä juokseminen saa huutia kun käytännöllinen kauneus nousee yhä tärkeämpään asemaan. Kesällä pohjoisessakin Euroopassa on aikaa loikoilla ja katsella yhdessä ystävien tai perheen kanssa miten järvet keinuvat ja merenrannat solisevat. Moderni jälkikansallinen rantakansa ryntää maailmalle; Ranskan rivierat, Sevastopolin ja Kreikan jylhän komeat kivirannikot, kaikki tulee tutuiksi kun ihmiset liikkuu vapaasti ja maailmankauppa kukoistaa.

Muoti elää jatkuvasti, pienet vivahteet kuuluvat kauteen, eikä rantamuoti sen kummempi asia ole kuin muutkaan ulkonäkö-, sommitelma- ja kuvioperinteet. Rantamuodissa korostuu kuitenkin vaatetuksen pinta-alan pienuus ja toisaalta rantaympäristön tuomien erityisten olosuhteiden kohtaaminen. Rantamuodissa korostuukin ehkä muusta muodista poiketen enemmän käyttäytymiseen, tekemisen ja olemisen muotoihin liittyvät teemat. Eikä tule unohtaa rantakaluston merkitystä kun arvioidaan, tutkitaan tai perehdytään kunkin kauden rantamuotiin.

Elinkeinosta aina huvitteluun ja ajanviettoonkin saakka

Rannoista on moneksi. Siinä missä Japanilaisen kalastajaperheen tai Ganges-joen munkkiyhdyskuntien koko olemassaolo ja identiteetti saattaa rakentua runsaiden rantojen ja anteliaan meren tai jokien varaan, on ranta kaupunkilaiselle ehkä enemmänkin ajanviettopaikka. Yhtä kaikki, vesirajan mystinen ja hämmentäväkin soljuminen, aavat ulapat ja raikas tuoksu saavat ihmiset toisensa perään Nuuskamuikkusen lailla tähyilemään ihmeissään ulapalle. Ranta asettuu kuluttavan ja tuhlailevankin kaupungin sekä äärettömältä tuntuvan ruokaa ja ravinteita tuottavan vesimassan kohisevaan välimaastoon ja saa kummankin lipomaan reunojaan.

Tämän päivän muoti on paitsi rohkeaa myös kunnioitusta täynnä. Uusi vuosi tuokin uudet kujeet ja nyt teemana on maailman ihmeiden, kuten, vesi, rannat, ukkoset ja universumit, kunnioituksen korostuminen. Nyt on muodissa miettiminen ja mietiskely, oman luontosuhteen kehittäminen ja aallokonkin arvostaminen yli talouden, aseiden ja rintamalinjojen. Ranta ei koskaan vaadi mitään, ranta saattaa antaa kalan jos toisenkin, ainakin antaa yrittää. Tämän ajan ihmiset kumartavat rantaa ja hiljentyvät. Kun näin tehdään, niin rantakin antaa osansa.

Vapaasti mennään asenne kohdallaan

Rannassa yhdistyy lämmin hoiva ja tiukka armottomuus. Ranta ei tuomitse, mutta kohtelepa rantaa huonosti ja kohta käykin jo ulapat lipomaan vesirajaa ja kotilot sekä muut saksiravut raapivat varpaita ja sääriä.

Ympäristönä ranta on riidaton ja tarjoaa leveät puitteensa jokaiselle olla ja edetä. Ilman sen kummempaa arastelua kannattaa ihmisen ottaa reilusti hiekasta kiinni, astella pitkin kallionkoloja tai sorapohjaa. Vielä kerran, tämän ajan rantamuodissa korostuu tekeminen ja olemisen moodit enemmänkin kuin pelkkä bikinimuoti. Toki kaunista on ilo katsella ja hiveleehän hienot muodot silmääkin, mutta ilman asennetta ja tekoja, ei pelkkä pintamuodin tuoma herkkä mielikuva kestä herpaantumatta lähellekään auringonlaskua.

Rantaleijonia ja merenneitoja

Vaikka rannalla olemisen tavat ja siihen asennoituminen, sekä sen yhteiskunnallinen ja sosiaalinen merkitys korostuu, ei tietenkään mikään kiehdo kokenutta rantakävijää enemmän kuin pukeutuminen ja pikkuasut. Ja tietysti se, että kroppa on kunnossa niin auringon ottamista kuin uimistakin varten.

Tervetuloa rantamuodin pariin! Tämä seikkailu saa ravutkin ryntäilemään hiekkadyyneillä ja ihmisen innoissaan käyskentelemään kohta rantaviivaa, uskaltamaan ulappaa kohti.

Tags :