Tyylejä

Ranta kunnossa ja saunassa kuumat löylyt

 

Ranta pitää kyllä huolen itsestään, mutta on tietysti tyytyväinen jos joku aina aika-ajoin rapsuttelee sen karheaa pintaa. Vesi ja ulappa nostavat rannalle tuon tuosta kaikenlaista tavaraa, mitä maailman merien kajuutoista on paiskattu menemään. Järvikin hylkii esineitä, ja kaikki mikä kelluu, tulee ennemmin tai myöhemmin rantarajaa hipomaan. Pienet talkoot silloin tällöin pitää rantaviivan kunnossa ja osoittaa nekin osansa tarpeellista kunnioitusta merta, järviä, rantaa ja koko luontoa kohtaan. Tämän päivän rantamuoti on tekemistä eikä vaan vaatteita tai sanoja.

Nykyajan jälkikansallinen ranta on laajempi konsepti kuin vain sileä hiekkarannu meren tai järven ulkoreunalla. Rantoja on kaikenlaisia ja rantamuoti myöskin rakentuu aina kunkin tilanteen ja ympäristön erityislaadun ja vaatimusten mukaan. Ei ole vain yhtä rantaa vaan vain kirjava kirjo erilaisia. On kallioista, kivistä tai sorasta, hiekasta, mudasta tai vaikka betonista muodostuneita tai sitä varten jopa rakennettuja rantaviivoja.

Rantasaunassa puhdasta tulee ja makkaratkin paistuu

Pohjoisessakin Euroopassa järviä riittää ja metsissä on aivan omanlaatuisensa tunnelma. Siellä rantoihin liittyy paljon tapoja ja perinteitä. Niin Tukholman saaristossa kuin Turussakin rannat ovat paitsi onkimista niin myös olemista ja saunomista varten. Tässä ajassa on muodikasta laittaa ranta hyötykäyttöön ja rakentaa sauna tai piha-rakennukset lähelle rantaviivaa.

Muodikkaat rapujuhlatkin voi hyvin pitää loppukesästä kun järvet jäähtyy, saksiveikkoset lähtee liikkeelle ja kerääntyy mertoihin arvaamatta vielä, mihin päätyvät. Kun ranta on kunnossa, laiturit, veneet ja tarvikkeet paikoillaan, on helppo lähteä rapumertoja kokemaan. Sitten vaan kattilat porisemaan ja rapujuhlat voi lähteä kunnolla käyntiin. Kevyt rapusalaatti on nyt muotia siinä missä ranta-asut ja tavallista isommat aurinkovarjot sekä rantakalusteetkin.

Löylyistä suoraan järveen jäseniä oikomaan

Muodikkaasti aivan järven poskeen rakennettu rantasauna käy jo kuumana kun löylyjä riittää. Väki vihtoo toisiaan niin että vasta heiluu, ihot punertaa kun puhdasta tulee. Asteita on lähelle sakkorajaa, ainakin sen verran yli tavallisen että heikoimmat ovat siirtyneet muutaman lauderivin alemmaksi viileämpää ilmaa haukkomaan.

Kohta saa väki tarpeeseen, hikiset ihmiset nousevat lauteilta ja tohisevat kohti lämmintä järven pintaa. Höyry vaan nousee, kun sauna jää taakse ja lämmin kesäilma hivelee kuumien kehojen pintaa. Näin tämä ranta kohtaa muodikkaat saunojat jotka kirmaavat ilosta kirkuen ja innoissaan kohti järveä ja vilpoista vettä.

Nyt saunominen on muotia ehkä enemmän kuin koskaan. Rantasauna suosituimmasta päästä, eikä mikään hetkittäinen muotitrendi saisi saunomisen perinteitä ja rantasaunaa pois muodista. Näin ainakin on pohjoisen Euroopan ihmisten kanssa, mutta tuleepa maailman ääristäkin ihmiset katsomaan miten metsissä saunat soi ja kattilat kolisee.

Tags :